Kopen of Verkopen? Kom direct langs
bij een van onze kantoren

Vermogensbeheerders afgeschrikt door volatiliteit zilverprijs

05-02-2015, 17:00

Volgens Bloomberg schrikt de grote volatiliteit van  zilver de vermogensbeheerder af. Sinds de prijsstijging van 11% begin dit jaar is er geen sprake van nieuwe instroom van zilver in EFT’s. Dit terwijl de goud-EFT’s hun goudvoorraden met 4,1% zagen toenemen door de stijging van de goudprijs in januari.

De volatiliteit van zilver in de afgelopen vijf jaar is twee keer zo hoog als die van goud, zo blijkt uit cijfers van Bloomberg. Op 29 januari ging de zilverprijs bijna 7% onderuit en het imago van zilver als speculatieve belegging werd opnieuw zichtbaar. De prijs van het edelmetaal steeg die week ervoor nog bijna met een soortgelijk percentage. Wereldwijd verdampten er door de prijsdaling $645 miljoen uit beleggingen die gekoppeld zijn aan zilver

Vermogensbeheerder James Shelton verklaart in een gesprek met Bloomberg dat ze nooit in zilver zullen beleggen omdat het zo volatiel is. Shelton werkt voor het fonds Kanaly Trust Co, die $2,2 miljard in onder beheer heeft. “Als we ooit in edelmetalen willen beleggen, dan zouden we waarschijnlijk voor goud gaan

 Fundamentals

Ongeveer de helft van het jaarlijkse aanbod zilver wordt gebruikt voor industriële toepassingen. De andere helft wordt verkocht aan beleggers in de vorm van munten en baren. De prijs van zilver is daardoor onderhevig aan de vraag vanuit de industrie en de beleggingsvraag en kan hierdoor sterk fluctueren. Slechts 10% van het jaarlijkse aanbod van goud wordt voor industriële toepassingen gebruikt. Het grootste deel van het aanbod wordt verwerk tot goudbaren, gouden munten en juwelen. Deze kunnen dus als investeringsvraag worden aangemerkt en daardoor is goud minder volatiel dan zilver.

Tussen de twee edelmetalen bestaat een sterke correlatie, namelijk 0,83. Een score van 0 betekent dat er geen correlatie is, een score van 1 betekent dat de prijzen van de twee edelmetalen gelijk lopen. De zilverprijs liep gedurende de bull market in goud ook sterk op, al werd de bullmarket voor zilver in 2011 al beëindigd door een grote prijsdaling.

Deze dubbele rol van zilver maakt het meer volatiel omdat het reageert op beide markten”, aldus Bart Melek van TD Securities in Toronto. Melek stelt dat Zilver veel riskanter is dan de andere edelmetalen en dat het ook wel het devil’s metal wordt genoemd. Dit is waarschijnlijk geen toeval.

Speculatief

Naast kleine beleggers is zilver ook bij grote hedgefondsen geliefd door zijn volatiliteit. De beleggingsfondsen waren op 27 januari het meest positief over het edelmetaal sinds juli vorig jaar. De inzet op een prijsstijging van zilver op de Comex verdubbelde naar 40.164 long posities.

Op 5 januari 2015 is zilver €480 per kilo waard, een halvering ten opzichte van april 2011. Toen was zilver €1.040 per kilo waard. Beleggers werden enthousiast van de prijsdaling van zilver in 2013 en 2014 want grote munthuizen verkochten een gigantische hoeveelheid zilveren munten aan beleggers. Zelfs nu de goud/zilver ratio is opgelopen tot bijna 74:1 vinden beleggers zilver nog steeds aantrekkelijk. De verhouding was afgelopen tien jaar 58 troy ounce zilver per 1 troy ounce goud.

Ruim aanbod

Voor veel beleggers is zilver een veilige haven, maar dit wil niet zeggen dat de prijs hierdoor zal toenemen. Er is meer dan genoeg aanbod van zilver volgens analist van Barclays, Suki Cooper. Het aanbod aan zilver zal de komende tien jaar groter blijven dan de vraag naar zilver zegt de CPM Group. 

Zilver is een bijzonder riskante lange termijn belegging volgens John Stephensons van Stephensons & Co. Capital Management in Toronto. “Zilver kan een slimme keuze zijn als je op zoek bent naar een snelle trade, maar blijf ver weg van zilver als je van plan bent om wat te kopen om weg te leggen als pensioen” aldus Stephensons tegenover Bloomberg. 

Actuele zilverkoers

Hieronder treft u actuele koersen van goud, zilver, platina en palladium. De koersen zijn actueel, in Euro en per kilo.

24 uur Zilver

[Most Recent Quotes from www.kitco.com]

Prijs in euro per kilo

Uw zilver verkopen?

Laatste zilver nieuws berichten

© Copyright Zilverprijs.nl 2013 - Alle rechten voorbehouden

Links & Disclaimer

Zilverprijs.nl wordt door klanten gemiddeld met een 0,0 / 5,0 beoordeeld op basis van beoordelingen.