Kopen of Verkopen? Kom direct langs
bij een van onze kantoren

Zilver blijkt best presterende grondstof 2015

25-01-2015, 00:00

Zilver blijkt de best presterende grondstof van 2015 te zijn. De zilverprijs daalde na de val van de zilverprijs in april met meer dan 67%. In december 2014 lag het dieptepunt met een prijs van $15,17. De zilverprijs is inmiddels opgelopen met ruim 16,5% en presteerde daarmee bijna 2 keer zo goed als goud, die met ruim 9% steeg dit jaar.

De beste performers

Er zijn van de twaalf gemeten grondstoffen 4 dit jaar die in waarde zijn gestegen, de andere acht daalden in waarde. De best presterende grondstoffen zijn Zilver, Goud en Platinum. Deze edelmetalen stegen met respectievelijk 16,57 procent, 9,42 procent en 5,6 procent. De waarde van Gas nam toe met 2,8 procent. Olie is met een daling van 15,3% de grondstof die in 2015 het slechtst presteert. Tarwe staat op de tweede plaats met -9% en op plek nummer drie staat Koper met een daling van 7,7%.

Zilver staat, als we rekening houden met de daling van de Euro ten opzichte van de Dollar, nog steeds ruim op de eerste positie met 25,85%. Goud staat standvastig op nummer twee met 18,32%. De Euro daalde in 2015 met 7,4% ten opzichte van de Amerikaanse Dollar. De plannen van de ECB hebben de euro  in een korte tijd een flink lager gezet. De situatie in Griekenland speelt op korte termijn een grote rol en een daling naar 1,0 voor EUR/USD lijkt zeer goed mogelijk. Het werd zeker tijd dat de prijs van zilver zich ging herstellen. Uit diverse artikelen de afgelopen maanden bleek dat de zilverprijs onder de kostprijs van de primaire zilvermijnen stond. De mijnen hebben ook een goed herstel gezien in de aandelenkoersen. Deze bleven echter in eerste instantie wel achter op de zilverprijs.

Zilvermijnen

Dit jaar zijn de gemiddelde aandelenkoersen van de primaire zilvermijnen met 40,26% toegenomen. De gemiddelde aandelenkoersen van de zilvermijnen steeg tegenover de zilverprijs met factor 2,44.  Dit is nog aan de lage kant maar de factor wist zich afgelopen week te herstellen van 1,25 naar 2,44. Dit jaar presteerde de iShared MSCI Global Silver Miners ETF ver onder de gemiddelde koersstijging van de aandelen die we volgden. De ETF steeg in 2015 met ruim 11%.

In de afgelopen tien jaar steeg zilver met zo’n 12,3 procent per jaar. De prestaties in de grootste valuta’s waren ook zeer goed. Het kopen van zilver in de afgelopen tien jaar is dus een goede keuze geweest. 

Actuele zilverkoers

Hieronder treft u actuele koersen van goud, zilver, platina en palladium. De koersen zijn actueel, in Euro en per kilo.

24 uur Zilver

[Most Recent Quotes from www.kitco.com]

Prijs in euro per kilo

Uw zilver verkopen?

Laatste zilver nieuws berichten

© Copyright Zilverprijs.nl 2013 - Alle rechten voorbehouden

Links & Disclaimer

Zilverprijs.nl wordt door klanten gemiddeld met een 0,0 / 5,0 beoordeeld op basis van beoordelingen.