Wat voor soorten zilver zijn er?
Denkt u erover om uw edelmetaal van de hand te doen? Dan is het handig om de huidige zilverprijs te weten. De zilverkoers kan elke minuut anders zijn.
Omruilen voor contanten?
Is de huidige zilverwaarde hoog? Dan is dit het moment om uw edelmetaal van de hand te doen. Zo profiteert u van de hoge waarde en ontvangt u een mooi bedrag voor uw zilverwaar. In dit artikel leest u meer over de verschillende ‘soorten’ zilver.
Soorten zilver
Natuurlijk is er maar 1 ‘soort’ zilver. Wel heeft u verschillende mogelijkheden wat betreft de vorm waarin het bekende edelmetaal gegoten of geslagen is. Gaat u voor een baar, een selectie aan oude munten, investeringsmunten of sieraden? Hieronder benoemen we de belangrijkste kenmerken voor ieder van deze investeringsvormen.
Munten
Bij zilveren munten kopen heeft u de keus uit oude munten en beleggingsmunten. Oude munten zijn in het verleden veel geslagen en werden gebruikt als betaalmiddel. Denk daarbij aan rijksdaalders, tientjes en guldens. Deze munten bevatten edelmetaal en zijn geld waard. Beleggingsmunten worden jaarlijks door grote producenten geproduceerd. Denk daarbij aan de American Eagle of de Krugerrand. Deze munten zijn bijna volledig gemaakt van edelmetaal. Sommige beleggingsmunten of oude munten zijn meer waard dan de zilverwaarde. Dit doordat deze munten schaars zijn of een hoge verzamelwaarde hebben.
Baren
Heeft u geïnvesteerd in baren? Of heeft u een erfenis ontvangen met edelemtaal baren? Wanneer de waarde hoog staat is het een goed idee om deze baren van de hand te doen. Baren kunnen in allerlei formaten verkocht worden. Baren bestaan namelijk van 5 gram tot 5 kilo of meer. De meeste baren dragen een keurmerk met zich mee. Dan voldoen de baren aan hoge kwaliteitseisen waardoor ze makkelijk verhandelbaar zijn. Hierop staat het gewicht en zuiverheid vermeld.
Sieraden
Veel sieraden zijn gemaakt van echt zilver. Hierdoor kunnen sieraden gedragen worden, zonder dat het gaat roesten. In sieraden kunnen verschillende gehaltes aan edelmetaal zitten, maar er wordt voornamelijk sterling zilver gebruikt. Wellicht heeft u nog ringen, kettingen of armbanden liggen die u niet meer draagt. Het is jammer om het in de kast te laten liggen wanneer de zilverwaarde hoog is. Dan is uw edelmetaal namelijk veel geld waard en kunnen uw sieraden een leuk bedrag opleveren.
Djokja zilver
Wereldwijd zijn er veel verschillende soorten zilver. Naast het bekende Sterling zilver, zijn er ook soorten zilver met een lager zilvergehalte. Djokja zilver is zeker in Nederland een bekende variant met een lager gehalte. Djokja werd namelijk in Indonesië geproduceerd waardoor er in de loop der jaren veel van naar Nederland is gekomen. Naast het lagere zilvergehalte, is Djokja vooral bekend door de motieven die erin verwerkt werden. Voorbeelden van motieven die vaak in het edelmetaal werden verwerkt zijn dieren en planten. Ondanks het lagere percentage aan edelmetaal, wint Djokja aan populariteit en is er een heuse verzamelcultuur ontstaan. Naast het verzamelen, is Djokja ook steeds vaker terug te vinden in musea. Dit door de schoonheid en de culturele waarde die het vertegenwoordigt.
Overige zilveren objecten
Naast baren, munten en sieraden wordt edelmetaal ook gebruikt in andere objecten. Bijvoorbeeld in bestek, kandelaren, theepotjes en schalen. Alles waar edelmetaal in zit, heeft een waarde. Hoe zwaarder object is, hoe meer geld het oplevert.
Waar kan ik zilver verkopen?
Wilt u uw zilver verkopen? Dan is Goudwisselkantoor een interessante partij om zaken mee te doen. Dit bedrijf heeft meer dan 35 jaar ervaring en doet gratis een taxatie. Een betrouwbaar professioneel bedrijf met meer dan 100 locaties.