Zilver verkopen
Veel mensen hebben nog oude sieraden zoals ringen of kettingen thuis liggen die niet meer worden gedragen. Dit kan omdat de sieraden bijvoorbeeld erfstukken zijn die niet helemaal uw smaak zijn, maar kunnen ook sieraden met beschadigingen komen in aanmerking voor de verkoop. Zonde om in te kast te laten liggen wanneer u er verder weinig binding mee heeft. Dit omdat oude sieraden vaak nog waarde vertegenwoordigen. Bij sieraden denkt men vaak aan gouden sieraden maar zilveren sieraden verkopen kan ook zeker nog genoeg opleveren.
Zilver verkopen bij Goudwisselkantoor
Het is begrijpelijk dat u niet dagelijks edelmetalen verkoopt maar toch kan dit enorm interessant zijn. Dit komt omdat de zilverprijs flink stijgende is en verwacht wordt dat deze de komende jaren nog meer zal stijgen. Om die reden kan het dus lonen om uw zilveren sieraden of zilveren munten of oud bestek te verkopen. Wanneer u niet zeker weet hoeveel uw zilveren munten of bestek waard is, is een vrijblijvende taxatie aan te bevelen. Zo weet u direct wat uw zilveren munten waard zijn en voor hoeveel u uw zilver kunt verkopen. Krijgt u direct een goed aanbod? Dan kunt u besluiten tot zilver verkopen.
Weet wat uw zilver weegt voor u verkoopt
De waarde van uw sieraden, zilveren guldens of oude zilveren bestek wordt vaak bepaald door het gewicht hiervan. Let er dus op hoeveel zilver u precies heeft en hoeveel dit weegt. Zo kan u zelf alvast een voorzichtige inschatting maken hoeveel uw edelmetalen ongeveer waard zijn. Belangrijk hierbij is om op te letten dat het gewicht van bijvoorbeeld versieringen op sieraden vaak niet meegeteld wordt. Dit omdat er vaak gekeken wordt naar het gewicht aan puur zilver wat een sieraad bevat.
Let bij verkopen op keurmerken en -tekens
Veel zilveren sieraden bevatten keurmerken waardoor het zilverpercentage direct duidelijk is. Belangrijk om de zilveren sieraden vooraf dus te controleren om zulke kenmerken te vinden. Dit geeft u meer informatie over de kwaliteit en dus ook over de waarde van de zilveren voorwerpen. Sinds 1986 is het zelfs verplicht om keurmerken op edelmetalen te zetten. Toch kan het zijn dat u bijvoorbeeld sieraden uit erfenissen heeft verkregen die voor 1986 zijn gemaakt. Het kan dus zijn dat deze sieraden geen kenmerken bevatten. Ook sieraden die buiten onze landsgrenzen zijn aangekocht hoeven niet altijd kenmerken te dragen. Dit kan bijvoorbeeld omdat de wet- en regelgeving daar anders is en dit dus niet verplicht is om op edelmetalen te vermelden. Heeft u sieraden zonder keurmerken of keurtekens? Dan kunt u de sieraden naar een expert in edelmetalen brengen voor gratis taxatie. Deze stelt gemakkelijk de zuiverheid en kwaliteit voor u vast.
Keurmerken edelmetalen
Waaraan kunt u ‘echt’ goud of zilver herkennen? Wat zijn de gehalten etc? Hieronder vindt u een overzicht van diverse keurmerken op edelmetalen.
Keurmerken zilver
Keurmerken goud
Conventie keurmerken
Jaaraanduidingen
Aanvullende informatie keurmerken zilver
Sinds de invoering van de Waarborgwet in 1986 zijn keurtekens voor edelmetalen verplicht. Deze keurtekens garanderen dat een object het juiste gehalte aan edelmetaal bevat (goud, platina of zilver). Naast de keurtekens bestaan er ook de zogenaamd verantwoordelijkheidstekens. Dit is het teken van de importeur of de werkmeester die het object vervaardigt. Daarnaast zijn er ook de (waarborg)kantoor tekens. Voor 1988 waren in Nederland diverse waarborgkantoren waaronder Amsterdam, ‘s-Gravenhage, Roermond en Leeuwarden. Op dit moment zijn er in Nederland twee waarborgkantoren. In Joure (2002 tot heden) en in Gouda (1988 tot heden). Naast de nationale keurmerken zijn er ook internationale. Nederland is lid van de Waarborg conventie van Wenen.
Ga bij verkopen uit van de actuele waarde
Om vast te stellen wat uw sieraden of munten waard zijn, moet er natuurlijk gekeken worden naar de huidige zilverkoers. Deze verschilt van dag tot dag waardoor de waarde van flink kan verschillen. Ook van belang is het gewicht van uw voorwerpen en uiteraard de puurheid. Hoe puurder, hoe meer het oplevert. Zilver verkopen doet u op het moment dat u zelf uitkiest. De laatste stap is het selecteren van de inkoper. Houd bij de verkoop rekening met de marge die de inkoper moet berekenen. De inkoper kan u nooit de volledige waarde betalen omdat deze ook nog kosten moet maken, en wat moet verdienen. Vaak wordt er door de koper daarom een percentage aan marge gerekend.
Zilveren munten verkopen? Deze kunnen meer waard zijn
Vaak wordt edelmetaal tegen de huidige waarde verkocht. Toch zijn sommige zilveren objecten meer waard zijn dan andere. Dit komt doordat sommige zilveren objecten zoals zilveren munten, bijvoorbeeld zilveren guldens, in trek zijn bij verzamelaars. Deze krijgen daardoor verzamelwaarde en zijn daarom meer waard dan de edelmetalen per gram waard is. Heeft u zilveren munten die door de jaren heen beschadigingen hebben opgelopen? Mogelijk ontvangt u alsnog de huidige waarde voor de beschadigde zilveren munten, aangezien deze omgesmolten kunnen worden.
Zilverbaren verkopen
Zilverbaren bestaand altijd bijna volledig uit puur zilver. Ook bevatten ze de merknaam van de fabrikant van de baar, het gewicht en percentage aan zilver. Hierdoor kan u de waarde hiervan gemakkelijk uitrekenen. Dit zorgt ervoor dat zilverbaren gemakkelijk te verkopen zijn voor de huidige waarde.
Vergelijk inkopers en inkoopprijzen
Als u de waarde van zilver kent en vervolgens besluit dit te gaan verkopen, is het belangrijk om dit bij een betrouwbare inkoper van edelmetalen te doen. Wanneer u uw zilver verkoopt bij een betrouwbare verkoper, weet u zeker dat u een eerlijke bedrag hiervoor ontvangt. Belangrijk dus om voorafgaand aan de verkoop verschillende inkoopkantoren en juweliers te vergelijken. Heeft u een inkoper gevonden waar u vertrouwen in heeft? Ga dan langs voor vrijblijvende taxatie van uw zilveren munten of sieraden. Bij betrouwbare inkopers is dit altijd gratis en geheel vrijblijvend. Zilver verkopen doet u uiteraard alleen als wanneer het aangeboden geldbedrag reëel en fair is.
Zilver verkopen bij Goudwisselkantoor
Hoe beoordeelt de inkoper zilver
Wanneer u heeft besloten om bij een inkoper langs te gaan om uw zilver te verkopen is het fijn om alvast te weten wat u hier kan verwachten. Deze zal in eerste instantie zelf op zoek gaan naar bepaalde keurmerken om de waarde hiervan te bepalen. Om de zuiverheid te bepalen, wordt er een zilvertest gedaan. Uiteraard zullen de zilveren voorwerpen uiteindelijk ook gewogen worden om de waarde te bepalen. U bent hier altijd zelf bij en een inkoper zal altijd duidelijk uitleggen wat er gebeurd en wat dit betekent. Vervolgens zal de inkoper u een eerlijk geldbedrag bieden om uw zilver te kopen, aan u de keuze om dit bedrag te accepteren of af te slaan. Bij een betrouwbare inkoper is een taxatie namelijk altijd gratis en geheel vrijblijvend, u kunt uw zilver verkopen maar kunt uiteraard ook besluiten dit niet te doen.
Verpanden
Uw zilver verpanden? Heeft mooi zilveren bestek of servies waar u eigenlijk geen afstand van wil doen, maar toch heeft u het geld op dit moment nodig? Wellicht is verpanden dan voor u een optie. U krijgt dit geld tegen een vergoeding voor een vastgesteld termijn in bruikleen. Aan het einde van de termijn kunt u beslissen om het als nog te verkopen of dat u het geld en de vergoeding terug betaald uw kostbaarheden weer retour ontvangt. Uiteraard kunt u ook het termijn van uw zilver verpanding verlengen op het kantoor. Wat voor zilver kunt u verpanden? Hier moet u denken aan zilver in de vorm van baren, munten, servies, besteksets, kandelaren, massief zware sieraden maar ook goud als edelmetaal kan worden verpand. De waarde wordt bepaald aan de hand van de actuele zilverprijs of de verzamelwaarde van zilveren munten. Zilver heeft waarde, dus voor Goudwisselkantoor een belangrijke edelmetaal markt dat wordt gekocht, verkocht maar uiteraard ook de verpandservice is aanwezig. Bent u benieuwd voor hoeveel geld uw zilver kan verpand worden? Kom dan langs bij uw dichtstbijzijnde kantoor voor een vrijblijvende taxatie.