Zilver koers grafiek

De zilverkoers wordt bepaald op wereldwijde markten en vaak uitgedrukt in Amerikaanse dollars. Dit komt omdat de Amerikaanse dollar na de 2e wereldoorlog werd gekozen als valuta waarin de internationale handel werd uitgedrukt. Onderhand wordt de waarde ook in andere valuta’s weergegeven. Omdat dit voor ons makkelijker is, wordt de waarde op deze pagina in euro’s weergegeven. Ook kan u kiezen of u de actuele waarde wilt bekijken per dag, week of jaar en kan de waarde uitgedrukt worden in kilo’s of in Troy ounces. Zo kan u zelf kiezen hoe u de huidige koers bekijkt.

 
Zilver kopen bij Goudwisselkantoor
 
zilverkoers

 

Hoe wordt de zilverkoers bepaald?

De koers is altijd afhankelijk van vraag en aanbod. Ook economische klimaat en wereldwijde politieke situatie zijn van grote invloed op hoe de zilverkoers tot stand komt. Wanneer het vertrouwen in de economie afneemt onder beleggers, zien we vaak dat de zilverkoers juist stijgt. Dit komt omdat edelmetalen vaak gezien worden als veilige haven wat ervoor zorgt dat de koers zal stijgen. De zilverprijs wordt vaak uitgedrukt in Troy ounce of in kilo.

Naast dat u altijd live de zilverkoers kunt zien, is ook de koers van andere edelmetalen ook gemakkelijk te bekijken. U kunt ervoor kiezen om ook de live prijzen van goud, platina of palladium te bekijken.

 

Hoe leest u de zilver koers grafiek?

Om de actuele zilverkoers goed in te schatten, is het belangrijk om te kijken naar de huidige koers en deze te vergelijken de ontwikkelingen in de wereld die invloed kunnen hebben. Zijn er wereldwijd veel ontwikkelingen die tot zorgen lijden dan is de kans groot dat de zilverkoers zal stijgen. Let hierbij wel op de huidige stand van de koers. Staat deze al erg hoog? Dan is de kans dat deze verder nog veel zal stijgen minder groot dan wanneer de koers laag staat.

 

zilver koers

 

Technische analyse

Om de zilver koers goed in te kunnen schatten, kunt u onder andere kijken naar de verschillende steun- en weerstandpunten. Dit klinken als moeilijke termen die vanuit de beurzen komen maar eigenlijk is het vrij simpel. Dit zijn namelijk punten waarop de zilver koers ‘afketst’. Dit betekent dat de zilverkoers aangeeft een hoogte- of dieptepunt bereikt te hebben. Wanneer de zilverkoers bijvoorbeeld drie keer vanuit het hoogste punt weer gaat dalen, kan worden aangenomen dat de zilverkoers niet snel boven dat niveau uit zal stijgen. Uiteraard is dit uiteindelijk wel mogelijk door ontwikkelingen in de markt of door verandering binnen de vraag of het aanbod.

 

Steun

Een koers, bijvoorbeeld de zilverkoers, heeft ook altijd een steunpunt en kan gezien worden als de ondergrens. De zilverkoers heeft op dat punt een bepaalde steun gevonden en de zilverkoers is vanaf dat steunpunt weer omhoog gegaan. Omdat deze steunpunten dus vaak gezien worden als het laagste koersniveau wordt er vaak ingekocht als de zilverkoers deze punten bereikt. Toch kan het zijn dat de zilverkoers nog verder daalt dan een steunpunt. In zulke gevallen spreken we van gebroken steun.

 

Weerstand

De weerstand is juist het tegenovergestelde van de steun. De zilverkoers bereikt weerstand wanneer deze op het hoogste punt zit en niet verder zal stijgen. Vaak heeft de zilverkoers deze hoogte al een paar keer eerder bereikt en wordt dit gezien als de maximale hoogte van een koers. Wanneer deze hoogte bereikt wordt, zullen veel investeerders zilver verkopen omdat dit vaak de maximale zilverkoers is die ze zullen bereiken. Doordat er op dat moment verkocht wordt, zal het aanbod stijgen waardoor de zilverkoers ook weer zal dalen en wordt juist zilver kopen weer aantrekkelijker.

 
Zilver verkopen bij Goudwisselkantoor
 

Trends ontdekken

Investeren is edelmetalen is vaak een keuze die voor de lange termijn wordt gemaakt. Wanneer u investeert in edelmetalen voor de lange termijn, is het dus ook belangrijk om te kijken wat de zilverkoers op de lange termijn heeft gedaan. Zo kan u beter inschatten wat u van de zilverkoers kunt verwachten en hier uw investering op baseren.

 

Fundamentele analyse

Verder is het ook belangrijk om relevante ontwikkelingen rondom uw investeringen in de gaten te houden. Wanneer bijvoorbeeld de productie van het edelmetaal minder wordt doordat er iets in een zilvermijn is gebeurd, zal dit invloed hebben op de koers. Dit soort zaken zijn niet te voorspellen en kunnen ook niet uit een analyse van de zilver koers worden gehouden. Koersen zijn dus ook altijd afhankelijk van ontwikkelingen en daarom is het van belang om naast de koers, ontwikkelingen of nieuws vanuit de markt in de gaten te houden.

 

Waar vindt de meeste handel in zilver plaats?

De meeste handel in edelmetalen komt vanuit de grote beurzen die uiteindelijk ook de zilver koers bepalen. Dit doen onder andere de beurzen van Londen, Shanghai, Hong Kong, Zurich en New York. Doordat al deze plaatsen in andere tijdzones liggen bepalen de verschillende beurzen per dagdeel de prijzen.

 
koers zilver

 

Historisch rendement zilver-belegging

Benieuwd naar wat speculeren op de koers van zilver u de afgelopen jaren zou hebben opgeleverd? Bekijk onderstaande tabel, hierin vindt u per jaar de daling of stijging van de zilver koers, weergegeven in een percentage. de zilverkoers is in de afgelopen jaren sterk opgelopen.
 

Jaartal EUR - OZ USD - OZ
Gemiddeld +10,1% +11,2%
2021 -8,1% -15,3%
2020 +34,7% +47,7%
2019 +18,9% +16,9%
2018 -6,6% -11,8%
2017 -8,5% +3,8%
2016 +21,2% +17,5%
2015 -3,4% -13,5%
2014 -7,2% -18,1%
2013 -37,6% -34,9%
2012 +4,3% +6,3%
2011 -4,8% -8%
2010 +93,9% +80,3%
2009 +53,1% +57,5%
2008 -23,2% -26,9%
2007 +2,5% +14,4%
2006 +31,2% +46,1%
2005 +49,3% +29,6%
2004 +5,6% +14,2%
2003 +6,5% +27,9%
2002 -13% +3,2%
2001 +3,9% -1,2%